Salmisaaren voimalaitokset, leikekirja-muistelma Jyrki Itkonen

Lehtileikkeitä päällikkövuosieni varrelta 1999-2017

Vuonna 2000 Salmisaari sai Helsingin Energiassa ensimmäisenä ympäristösertifikaatin

Salmisaaren naapuriin alkoi rakentua asuintaloja ja jotakin piti keksiä, että tiesivät kenen naapuriin ovat tulleet. Siinä yhteydessä luotiin hyvät suhteet naapurin lehteen RL-sanomiin (aiemmin RL-kanava) ja alettiin sitä kautta tiedottaa Salmisaaren asioista yhteistyössä päätoimittajien kanssa. Aluksi teimme yhteistyötä päätoimittaja Jouko Liukkosen kanssa ja sitten pitkät ajat Peter Stormbomin kanssa. Molemmille päätoimittajille oli tärkeä asia antaa asiallista tietoa voimalaitoksista naapureille toisin kuin valtamedialla, joiden pääasiallinen tarkoitus on vääristellä asioita ja pyrkiä tekemään kohujuttuja. Ikinä ei voinut arvata mitä valtamedia lehteen kirjoitti sen perusteella, mitä heille kerrottiin.
Kiitos vielä kerran Jouko ja Peter hyvästä ja aktiivisesta yhteistyöstämme!

Näin RL-Kanava 1999 nro 3:

RL-Kanava 22.2.2001:

PR-työtä tehtiin asukasiltamien muodossa

Siihen aikaan tiedottaminen myös Helenin tasolla huomioitiin ja sitä arvostettiin!

Yhdeksi naapurisuhdetoiminnan aloittamisprojektiksi valittiin Kellosaaren maisemointi.

Kaikki eivät tykänneet asiasta. No taidekin on aina makuasia

Kellosaaresta pidettiin myös siinä määrin, että sen pihalla pidettiin häät

Salmisaaren maanalaista hiilivarastoa eli Sahia alettiin suunnitella heti vuonna 2000. RL-Kanava 25.1.2001

2001 nro 12

Biopoltto oli näköpiirissä jo 2002. Tässä perustelut ja tavoitteet esiselvitykselle:

2003 nro2

2004 nro 11

2006 nro 11

Tällainen suunnitelma Jätkäsaaren suhteen vuonna 2006

2008 nro 10

2015 nro 1

Kytöpalot olivat siiloissa alkuaikoina usein harmina ja julkisuutta saatiin. Sitten Tekniikan tohtori Juha Sipilä teki diplomityönsä ja väitöskirjansa hiilen itsesyttymiseen, kytöpaloihin ja jäätymiseen liittyen. Nyttemmin hiilisiiloja on opittu hallitsemaan ja tarkkailemaan lämpökameroiden avulla ja pieniä kytöjä havaitaan usein, mutta ne on opittu hallitsemaan oikein hyvin.

Suurin kytöpalo hiilisiilossa johtui siitä, että siilon pohjalla oleva huolto-ovi ei ollut tiivis ja sitä kautta varastossa ollut hiili sai ilmaa ja happea ja alkoi kytemään. Koko valtava hiilimäärä oli purettava 120 metriä maan alla siilon alapuolella olevaan tunneliin, siinä jäähdytettävä ja sen jälkeen se kuskattiin maan pinnalle. Valtava projekti, jossa pelastuslaitos myllytti mediaa ja haki sitä kautta sankariviittaa itselleen. Tosin munasi itseään, kun TV:n kuvissa ja videoilla palopäällikkö hillui kytöpaikalla mm. ilman kypärää.

Tri Juha Sipilän erittäin ansiokas ja hiilestä kaikille paljon oppia/tietoa antava diplomityö: linkki https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/96573

Tri Juha Sipilän yhtä ansiokas väitöskirja, linkki https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/11350

https://www.helen.fi/helen-oy/vastuullisuus/ajankohtaista/blogi/2013/teekkarista-tyon-ohella-tohtoriksi

2004 nro 5

2005 nro 9: aluksi vähennettiin meluja

2005 nro 10

2006 nro 8

2008 nro 11

Valotaidetta 2008 Salmisaaressa, idea oli ympäristöjohtaja Martti Hyvösen

2010 nro 9

2011 nro 5

2012 nro 3

2013 nro 1

2013 nro 4, alkoivat uusiutuvat olemaan puheissa eli vihreän siirtymän ensiaskeleita astuttiin yhä pidemmällä askeleella.

2013 nro 11-12

2016 nro 5

2016 nro 8

Esimerkki siitä, miten media revittelee väärin perustein asioita

Alussa kerroin, että yhteistyö paikallislehden kanssa oli erittäin hyvää ja lehti pyrki jutuissaan asiallisuuteen toisin kuin valtamedia, jolle tavoite oli kertoa asiat mahdollisimman raflaavasti, asioita paisutellen ja sensaatiohakuisesti, koska kysymyksessä oli toimittajien syvästi inhoama hiilivoimala, joka osaltaan piti Helsingissä sähköt ja lämmön päällä erityisesti talven kovimmilla pakkasilla.

Tässä siitä yhtenä esimerkkinä YLE:n juttu. Toki oli myös niin, että Pelastuslaitos halusi antaa itsestään sankarikuvan ja lähes joka kerta väritti medialle antamiaan juttuja meillä Salmisaaressakin tapahtuneista käynneistään. Siitä myös annoin heille palautetta, että miksi jopa valeita tai osatotuuksia medialle kertovat varsin tavanomaisistakin tapahtumista, johon liittyen ikävin muisto on Hanasaaressa tapahtunut pienehkö kattopalon alku vetyputkisto tyhjennyksen yhteydessä, jossa palopäällikkö (nimeä en viitsi sanoa) kertoi medialle, kuinka he sankarillisesti sammuttivat palon, vaikka minä kolmen vuoromiehen kanssa ruiskuttelin vettä katolla palon alkuun ja tyhjensimme jauhesammuttimia palon alkuun, kun palomiesten päät ilmestyivät nostokorin myötä katon reunalle. Palkintona saimme loppuraportissa haukkumiset, kun meillä ei ollut kypärät päässä, kun tulen taltutimme tulen. Ei siinä kypärää paljon miettinyt, kun tiesi, että ensi hetket ovat tärkeimmät kun palon alun havaitsee. Ei tullut mieleenkään lähteä hissillä hakemaan 7 kerrosta alempaa kypärää, vaan aloittaa sammuttaminen varsinkin, kun ainoa pelko on asteroidin putoaminen päähän siinä taivaan kannen alla. Toki teoriassa oikeassa olivat, kun nuhteet antoivat, mutta olisivat kertoneet tapahtumien kulun oikein.

Tässä alla olevassa esimerkissä ei ollut kysymys tulipalosta, vaan siitä, että rikipoistolaitoksesta oli muutama suodatinletku mennyt rikki ja työtekijöitä työturvallisuusmielessä varoiteltiin asiasta. Työntekijät menivät kohteeseen, raottivat yhtä luukkua ja pelästyivät, että siellä on myrkkyä ja lähtivät pois kohteesta. Kaiken varalta heidät tarkastettiin sairaalassa. Pelastuslaitos tarkasti kaasumittareineen tilan huoneen ilmanlaadun, eikä myrkkyä siinä ollut. Ei liioin tulipaloa ollut letkusuodattimessa, vaan muutama suodatinpussi oli hajonnut muista syistä. Varovaisuus on hyvä asia, mutta joskus se ylisuuret mittasuhteet ja sitten mediankin revittelemään asialla otsikkotasolla, koska mitään erittäin vaarallista myrkkyvuotoa ei ollut. Itse kirjoituksessa asia kerrotaan maltillisemmin.

Muita aihetta sekalaisessa järjestyksessä

Tätä vuotta en muista, mutta kovin vanha juttu ei ole, koska asunnot on rakennettu laitoksen viereen.

Lopuksi vielä Salmisaaren modernisoinnin yhteydessä kirjoittamani blogikirjoitukset

Kuten ehkä muistelmasta havaitsee, eri asioista tiedottaminen oli suuri tavoitteeni, kun voimalaitospäälliköksi tulin. Siltikin erilaisissa henkilökunnalle suunnatuissa kyselyissä tuli aina huonot arvosanat tiedottamisesta ja siitä, että meille ei kerrota mitään. Oma ajatukseni oli se, että kuviteltiin, että jotain jossakin puuhataan salaa ja erilaisia huhuja kulkee, mutta niistä ei meille kerrota mitään. Ja toki olikin sellaisia asioita kuten liikesalaisuuksia, joista ei voinut kertoa ennen kuin ne olivat niin pitkällä, että niistä sai tiedottaa.

Salmisaaressa suurin osa työntekijöistä oli 3-vuorossa, joten sähköposti ja voimalaitoksen kotisivu oli suuressa roolissa siinä tiedottamisessa, mutta myös tiedotustilaisuuksia järjestettiin. Päivähenkilöstö sai tietoa säännöllisten toimisto- , projekti- yms kokousten kautta. Rumasti sanottuna aika monia valvomossa pornosivut kiinnostivat enemmän kuin voimalaitospäällikön sähköpostit ja blogikirjoitukset.

Tässä lopuksi yhtenä esimerkkinä Salmisaaren voimalaitosten suureen modernisointiprojektiin liittyvää tiedotusta. Sen lisäksi sitten käyttöönottovaiheessa oli mm. joka aamu kokous voimalaitoksen valvomossa, josta henkilöstö kuuli omin korvin käyttöönoton asioista.

Hieno porukka oli modernisointia läpi viemässä! Henrietta paimensi ja piti porukan aikataulussa! Oli helppo olla tuon projektin johtoryhmän puheenjohtaja!

Salmisaaren voimalaitokset olivat erittäin hyvässä kunnossa, moderni, energiatehokas, puhdas ja osaavan henkilöstön käsissä vuonna 2017, kun jäin eläkkeelle ja jätin voimalaitoksen ja siihen liittyvän osaamisen sekä voimalaitoksen johtamisen nykyisen uuden vihreän Helenin johdon ja ikivanhan vihreän omistajan tuhottavaksi!

LOPUKSI

Lopuksi voin kertoa, että en rakasta hiilen polttoa, mutta mielestäni vihreä kerska- ja kertakäyttökulttuuri on luonnonvarojen käytön kannalta surullinen asia. Siitä kirjoitin bloginkin:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/itkonenlindgren/265028-toimivien-voimaloiden-purku-ei-ole-ymparistoteko/

Toki ymmärrän, että vihreän siirtymän puolue- ja energiapolitiikka on vienyt hiilivoimalta kannattavuuden ja siksi purkaminen on perusteltua. Helen saa myös enemmän rahaa ydinvoima- ja vesiosuuksistaan, kun luo niukkuutta talvisille sähkömarkkinoille Hana- ja Salmisaaren lopettamisten kautta ja siirtyy osin sähköä kuluttavaan lämpöpumppu- yms lämmitykseen. Siitä myös blogikirjoitus:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/itkonenlindgren/sahkon-hinta-ja-suomen-energiapolitiikka/

Valtiovallan toiminta on ollut omituista mm. laaditun hiililain myötä. EU:n päästöt eivät vähene grammaakaan, kun Suomi lopettaa hiilen polton, koska Suomi on osa EU:n laajuista päästökauppajärjestelmää. Jos hiililaki olisi laadittu järkevästi, uusien voimalaitosten rakentaminen olisi lailla kielletty, mutta ajettu toiminnassa olevat laitoksen kestävän kehityksen näkökulmasta käyttöikiensä loppuun asti ja sillä aikaa kehitetty uudet energiantuotantomenetelmät. Tästäkin on tullut blogejakin kirjoitettua, joista yksi tässä linkissä:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/itkonenlindgren/265071-skitsofrenista-ilmasto-ja-energiapolitiikkaa/

Hiilen poltto ei tunnu olevan ongelma Kiinalle eikö Saksallekaan, joka tätä kirjoitettaessa tuotti 70 % sähköstään fossiilisilla polttoaineilla ja vain murto-osa tuli 65 000 MW tuulivoimasta.

Suomessa on valtava sähköpula aina kun ei tuule ja se näkyy jo näin marraskuussa 2022 oikein hyvin, vaikka YLE ja STY tapansa mukaan valehtelee asian suhteen. on kuulemma tuulimyllyt jäässä ja vissiin aina Saksaa myöten.

Helenkin menee satunnaisen tuulivoiman varaan yhä vankemmin

Teho ja energia on niin vaikeaa erottaa toisistaan

Helenin visio 2.12.2022, linkki: https://www.helen.fi/uutiset/2022/paatoksi%C3%A4-lahivuosien-investoinneista-helen-rakentaa-yli-2-000-mw-fossiilisen-energiantuotannon-korvaavaa-kapasiteettia

Satunnaisvoiman varaan firma laskee tulevaisuutensa. Tuulivoimaa ja aurinkovoimaa sekä sähköä kuluttavaa lämmitysenergiaa. Lämpöpuppuja ja sähkökattiloita. Laskelmassa ei ole arvioitu nettohyötyä uuden tuotannon ja sähkö kuluttavan lämmityksen suhteen. Ilmeisesti OL3 Helenin osus on tuo 160 MW.

Helen rakentaa tukijalkaa sähköntuotantoon, kun lopettaa 400 MW varmaa tuotantoa ja tekee tilalle tuuli- ja aurinkovoimaa sekä lämmityspuolelle sähkökattiloita ja sähköä kuluttavia lämpöpumppuja.

Muutama hauskakin muisto

Pöly

Asuin hetken Kampissa ja ikkunoiden välit olivat mustat, koska mm. bussien pakoputkista tulee mustaa nokea.

Ruoholahdessa oli pölyongelmia, joista meitä syytettiin, mutta jotka johtuivat kiven murskaamisesta Jätkäsaaressa. Kun se loppui, loppui pölyongelma. Sama kivipöly vaivasi Merihakaa ja Hanasaaren porukka kävi ottamassa parvekepölystä näytteen, jossa ei hiilipölyä ollut.

Toki hiili pölysi aika ajoin etenkin kovalla pakkasella ja mainetta ja kunniaa saatiin, kun laiva 20 asteen pakkasessa purki pakastekuivaa Siperiasta tuotua hiililastia. Pölyä levisi lumiseen ympäristöön ja jäälle. Meidän talkkarit kävivät lapiomassa lähistön lastentarhan lumet puhtaiksi. Sen jälkeen yritimme vältellä pakastekuivan hiililaivojen purkamista talvisin.

Ei ollut omaa kuvaa tähän, mutta sama pakastekuivan hiilen purkuongelma oli muillakin yhtiöillä

Kaupunki-ilman suurimmat pienhiukkaset tulevat keväisestä katupölystä, puun pienpoltosta, kaukokulkeumasta ja autojen pakoputkista.

Haju 1

Hauska muisto sekin, kun huolestunut äiti soitti, että puistossa on mustaa pahanhajuista savua, että pitääkö lapset viedä sisälle. Kysyin, että mistä se sinne tulee. Vastaus oli, että tuolta teidän piipustanne. Sanoin, että ei sieltä piipusta voi tulla kahdesta syystä mitään. 1) Piippu on 150 metriä korkea, eikä savu laskeudu missään olosuhteissa Ruoholahteen kilometrin päähän piipusta. Ja 2) voimalaitos on kesäseisokissa, eikä meillä pala missään mitään eikä siksikään savu voi meiltä tulla. Prosessi-inssimme lähti fillarilla tutkimaan tilannetta. Ilmeni, että Lemminkäinen teki asfalttia vanhan Lepakkoluolan kohdalla ja sieltä asfaltin ja pien käryt menivät leikkipuistoon. Ilmoitin asiasta huolestuneelle äidille, joka kiitti kovasti tiedosta.

Haju 2

Toinen hauska muisto hajuihin liittyen on se, kun mies soitti Hermannista ja sanoi, että tehkää jotain, koska aina kun Salmisaaresta päin tuulee, täällä on paha haju. No se haju tuli sinne Vallilassa olevasta kahvinpaahtimosta.

Melu 1

Kellosaaren varavoimalan vieressä asunut toimittaja soitti äkäisenä, että kauniina kesäiltana tahallamme ajamme Kellosaarta ja häiritsemme naapureita. Istuin mökillä Saunan jälkeen laiturilla, enkä tiennyt tilannetta. Sanoin, että ei sitä Kellosaarta ihan huvikseen naapureiden kiusaksi ajeta, koska se toimii dieselöljyllä ja huonolla hyötysuhteella, jolloin käyttökustannukset ovat valtavan suuret. Luulen, että Suomessa on sähköstä pulaa ja siksi Fingrid on sen käynnistänyt. Toimittaja sanoi vihaisesti, että ei ole mitään sähköpulaa, koska meilläkin palaa lamput. Silloin ymmärsin sen toimittajan henkiset lahjat ja lopetin ”keskustelun”, jossa tuli suoraa huutoa korviini.

Soitin keskusvalvomoomme ja kysyin, että miksi Kellosaari on ajossa. Vastaus oli se, että Ruotista tuli yli 1000 MW sähköä Etelä-Suomeen ja se yhteys katkesi ja syntyi sähköpula Etelä-Suomeen. Lapissa olisi ollut vesivoimaa tarjolla, mutta kaapelit eivät kyenneet sitä siirtämään etelän suuntaan, joten käynnistivät Kellosaaren siksi aikaa, kun saivat muuta korvaavaa tehoa sen tilalle. Siksi toimittajan lampussa paloi valkea eikä koko Helsinki pimentynyt.

Melu 2

Toinen melumuisto liittyy töölöläiseen mieheen, joka soitti sunnuntaina minulle kotiin, että Salmisaaressa paukutellaan niin, että se kuuluu tänne asti. Oli kovin vihainen, kun tiesi, että siellä ollaan viikonloppuisin töissä ja sunnuntailisät nostavat kustannuksia ja se on holtitonta verorahojen käyttöä. Epäilin, että jos ne sitä Töölön merivesitunnelia louhivat, jonka kautta saavat puhdasta vettä Töölönlahteen.

Asia ei selvinnyt ja ilmoitin siitä soittajalle sähköpostilla. Meillä ei silloin oltu töissä eikä paukuteltu yhtään mitään. Soittaja vastasi ja oli pahoillaan. Paukuttelu kuului rannikolta, jossa tykistö viikonloppuna harjoitteli. Niille viikonloppu oli parasta aikaa lentoliikenteen yms. takia.

Hiukkaset piipusta ulos

Tämä aihe on kestosuosikki eri palstoilla. Salmisaaressa suurin osa ,n. 99,9 % savukaasuissa olevasta pölystä poistettiin sähkösuodattimessa. Loput rikinpoistolaitoksessa, jossa oli yli tuhat kangasfiltteriä eli kangassuodatinta, joiden läpi savu meni piippuun. Siksi etenkin keväiseen aikaan pölyä oli enemmän kattilaan menevässä palamisilmassa kuin sitä tuli piipusta ulos. Sen myös Ramboll kävi mittauskin toteamassa.

Kellosaaresta pala historiaa 1

Aikaan Kellosaaren varavoimalaan liittyen ihmettelin, kun sen paikalla oli julkinen rakennus kuten kirjasto KSV:n suunnitelmissa 2000-luvun alussa. Kyselin alueen projektipäälliköltä syytä moiseen ja hän sanoi, että he ovat kaupunkisuunnitteluvirastossa tulleet siihen tulokseen, että Helen ei tarvitse enää Kellosaarta, joka kaiken lisäksi jää asutuksen keskelle. Minä siihen, että joo, kyllähän kirjasto Helsingin kannalta onkin tärkeämpi kuin sähkönhuoltovarmuutta varmistava Kellosaaren varavoimalaitos ja sähköähän saa aina töpselistä.

Kyllähän KSV:n heppu oli osittain oikeassakin sen Kellosaaren tarpeen suhteen. Nimittäin alun perin Kellosaaren varavoimala rakennetiin siksi, että Helsingin alueella olevat voimalaitokset saavat sähköä ylösajoon tilanteessa, jossa koko Helsinki on sähkötön. Noilla suurilla voimalaitoksillahan ei ole omaa varavoimaa niin paljon, että sen avulla saisivat ajettua laitoksen ylös.

Sitten sähkömarkkinauudistuksen yhteydessä kaikki muuttui, kun Helen ei enää vastannut Helsingin alueen sähköenergian riittävyydestä, vaan siitä vastaa Fingrid. Sitä kautta siis vastuu on Fingridillä siitä, että Helsingin ollessa sähkötön, voimalat saavat valtakunnan verkosta sähköä, jolla voivat ajaa laitoksen ylös.

Tähän uuteen sähköpörssikuvioon liittyen myös Kellosaaren päällikkönä aloin puuhata sitä, että koska Kellosaari on Helenille tarpeeton ja vain kustannuserä, liisataan se Fingridille. Asiasta neuvoteltiin ja päästiin Fingridin kanssa sopimukseen, jonka pohjalta Kellosaaren molemmat kaasuturbiinit perushuollettiin ja uusittiin automaatiot ja sähköistykset. Fingrid maksoi sen lystin ja sai täydellisen yksinoikeuden niiden käyttämiseen. Miljoonasakon uhalla Helen ei niitä saanut missään tilanteessa omiin tarpeisiinsa käynnistää. Niiden käyttö ja huoltokustannuksista myös sovittiin ja ne jäivät Salmisaaren voimalaitosten vastuulle ja siitä pari sanaa kommentissa.

Nyt olen kuullut, että Kellosaari halutaan purkaa eikä se enää kiinnosta Fingridiä. Sitä hieman ihmettelen, koska Helsinki on Suomen suurin sähkön kuluttaja, jonka alueelta poistuu kahden voimalaitoksen verran sähkön tuotantoa. Mutta ehkä siinä kirjasto Kellosaaren varavoimalan tilalla palvelee enemmän Helsinkiä ja Suomea kuin kaksi kaasuturbiinia, joista hätätilanteessa saa 120 MW sähköä.

Kellosaaren muistoja 2

Edelliseen liittyen vielä hupaisa muisto ihan viime metrien työajoilta, kun ”kehityksen” tuulet alkoivat puhaltamaan ja touhuprosesseja rakennettiin oikein urakalla. Asialla olivat pääosin en sano mitä sukupuolta olevat, koska oli siinä mukana sähkötalon kravattiherrojakin. Lappuja liimailtiin tauluille neukkareissa ja arvottiin leppäkerttutarroilla tärkeitä asioita sekä laatikoita piirreltiin ja yhdisteltiin nuolia ja viivoja niihin oikein urakalla.

Minulle tultiin sitten eräänä päivänä yhden aivoriihen taholta kertomaan, että Kellosaaren käyttövastuu siirtyy Vuosaarelle, koska siellä on ennestäänkin kaasuturbiineja, eli asia kuulostaa maallikostakin loogiselta, että tuohan on hieno ratkaisu. Vuosihuolloistahan ne osaajat sieltä olivat muutenkin sen kunnossapidosta vastanneet ja Salmisaaren porukka vain ns. käpi toiminnasta eli pienistä käytönaikaisista huolloista.

No joo, minä sanoin. Eihän siinä mitään. Mutta oletteko ajatelleet, että aina kun Kellosaaren käynnistysnappia joku painaa Fingridin valvomosta, niin lähteekö Vuosaaresta valvomosta joku ajelemaan 20 km Kellosaareen katsomaan, että kaikki on hyvin. Oisko se kuitenkin parempi, että 500 metrin päästä Salmisaaren valvomosta käyttömies kävisi siellä katsomassa että kaikki on hyvin ja muutenkin kuittailemassa häiriöt yms. asiat. Samoten se, että öljysuodattimet yms. osaa 500 metrin päässä verstaalla oleva huoltomies tai -henkilö putsata. Ei tarttis Vuosaaresta ajaa 20 km suuntaansa niitä käytönaikaisia pieniä huoltoja tekemään.

Sillä erää tuo asia jäi ennalleen, mutta en tiedä, miten sittemmin ovat toimintoja ”kehittäneet”. Siinä kun oli sitä ilmassa, että kehittäminen on tärkeämpää kuin siihen liittyvä järjenkäyttö. Sama se tuntuu olevan nyt tuon Helenin tuulihulluksi tulemisen suhteen, mutta toki kun on sama vahva vihreä ideologia istutettu firmaan, joka on omistajallakin, niin noin toimitaan.

Kirjoittanut JYRKI ITKONEN

Eläkkeellä oleva voimalaitospäällikkö. 42 vuoden työkokemus. Sivutoiminen energiatekniikan eri oppiaineiden opettaja HTOL 1996-2006. DI, ylikonemestari. Energiatekniikka ja -talous, ympäristötekniikka, TKK.