Hanasaari B

Johdanto

Minulle molemmat Hanasaaren voimalaitokset ovat tuttuja, ja tässä uudemmassa B-voimalassa olin 13 vuoden ajan vuorokonemestarina ja sen jälkeen pari vuotta prosessi-insinöörinä ja siinä työn ohessa luin TKK:ssa itseni DI:ksi. Diplomityöni koski Hanasaari B:n automaatiouudistusta, joka toteutettiin Hanasaaren suuren modernisoinnin yhteydessä 1990-luvulla.

Hanasaari oli siis moderni ja energiatehokas laitos, jonne mm. ilman mitään ilmansuojelullisia velvoitteita hankittiin rikinpoistolaitos jo 1990-luvulla, jossa rikki sekä loppu savukaasussa vielä sähkösuodattimen jälkeen oleva pöly poistetaan, kun savukaasut johdetaan piippuun yli tuhannen kangasfiltterin läpi.

Energiatehokuudessa se oli myös uran uurtaja, kun sinne jo 1990-luvulla hankittiin kaksi lämpöpumppua, joilla saadaan erilaisten voiteluöljyjen yms. jäädytysvesien hukkalämpö otettua talteen kaukolämmöksi. Toki siellä typenoksideja myös vähennettiin kahdellakin tekniikalla.

Ohisalo

Ohisalo kumppaneineen juhlii Hanasaaren lopettamista ja tapansa mukaan valehtelee siinä samalla, kun puhuu kaupunki-ilman saastuttamisesta.

Ei ymmärrä Ohisalo joukkoineen sitäkään, että itse asiassa EU:n CO2-päästöt lopettamisen myötä kasvavat, koska olemme mukana päästökaupassa. Nyt kun hiilellä tehty lämpö ja sähkö päästökaupan kautta korvataan hiilellä tehdyllä pelkällä sähköllä (esim. Meri-Porissa ja Saksassa), CO2-päästö on kaksinkertainen tuotettua energiayksikköä kohti. Tyhmillä on siinä omat ideologiset riemunsa, kun päästöt kasvavat ja metsien polttaminen lisääntyy!

Ohisalo valehtelee jutussaan, kun sanoo, että Hanasaari on saastuttanut Helsingin ilmaa vuosikymmenten ajan.

Helsingin hiilivoimalat on varustettu niin tehokkailla ja maailman parhailla savujen suodattimilla ja puhdistuslaitteilla, että sen savut eivät näy kaupungin ilmanlaadussa millään lailla.

Moni muu asia kylläkin heikentää ilmanlaatua Helsingissä

Ja itse asiassa Hanasaari oli pioneeri tässäkin asiassa, kun sinne rakennettiin rikinpoistolaitos täysin vapaaehtoisesti, vaikka sen aikaiset päästölait eivät sitä edellyttäneet. Rikinpoistolaitoksessahan savukaasuista poistetaan rikki, ja sen kautta savukaasut menevät piippuun yli tuhannen kangasfiltterin läpi.

Kaiken lisäksi hiilivoimaloiden korkeat piiput takaavat sen, että Helsingin ilmalaatu pysyy energiantuotannon kautta hyvänä ja kaupunki lämpöisenä myös aina joskus esiintyvien talvisten inversiotilanteiden aikana, jolloin mm. autoilua saatetaan joutua rajoittamaan huonon ilmanlaadun takia.

Hanasaaren sulkemisen perussyy

Perussyy hiilen polton lopettamiselle Helsingissä on vahva aluepolitiikkaa, jossa etenkin Kepu on halunnut Helsingin siirtyvän bion polttoon ja onnistunut siinä oikein hyvin, kun höynäytti vihreät asian taakse. Toki myös demarit, vassarit ja varsinkin Kokoomus Ohisalon kaltaisen äärimyrkynvihreän Mykkäsen johdolla oli asian takana, ja Sipilän hallitus varmisti puun polttoon siirtymisen laatimalla hiilen polttoon liittyvän lain ja antoi 90 miljoonaa euroa tukea niille, jotka siirtyvät biomassan polttoon vuoteen 2025 mennessä. Kuvassa Sipilä kehuu, kuinka hiilen lopettaminen työllistää maaseutua, kun metsien rahtaaminen Helsinkiin alkaa oikein toden teolla.

Niinpä vuonna 2015 Helsingin kaupunginvaltuusto sinetöi Hanasaari B:n kohtalon ja päätti korvata sen kaukolämmön tuotannon Vuosaareen rakennettavalla 280 MW hakelaitoksella ja Salmisaareen rakennetulla 100 MW pellettilaitoksella.

Vihreät , Kepu, demarit, vassarit ja KOK saivat siis tahtonsa läpi, ja nyt Helsinki alkaa osittain lämpenemään biovoimalla. Hehtaarista nuorta metsää saadaan n. 60 MWh energiaa (lähde Bioenergianeuvoja.fi). Helsinkiin tuli siis polttoaineteholtaan 280 MW hakevoimalaitos Vuosaareen, ja Salmisaareen on tulossa entisen 100 MW pellettikattilan rinnalle 150 MW pellettikattila, kun A-voimalan hiilikäyttöinen kaukolämpökattila muutetaan pelleteille. Niissä siis palaa täydellä 530 MW teholla noin 9 hehtaaria nuorta metsää yhdessä tunnissa. Jos ja kun hake ja pelletti tehdään metsän- ja puunjalostuksen sivutuotteista (puru, kuori, oksat jne.), metsää palaa varmaan ainakin 10-kertainen määrä yhdessä tunnissa eli 90 hehtaaria, kun kaupunkia pidetään lämpimänä uusiutuvalla biomassalla.

Siinä sitten nuo yksisilmäiset vihreät ihmettelevät Suomen luontokatoa, kun noita biopolttoaineen ja puun käyttäjiä on muutenkin paljon pitkin Suomea, ja turvekin on kielletty!

Vihreää kerskakulutusta, Hanasaaren sulkeminen nostaa päästöjä

Suomen hiilivoimaloiden sulkeminen on täydellistä vihreää kertakäyttö- ja kerskakulttuuria, josta kirjoitin blogin.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/itkonenlindgren/265028-toimivien-voimaloiden-purku-ei-ole-ymparistoteko/

Sen takia, että Suomen metsiä aletaan polttamaan Helsingissä, piti siis laatia oikein hiililaki, jolla ei ole päästöjen näkökulmasta mitään merkitystä, koska Suomi on EU:n päästökaupassa, jonka takia Hana- ja Salmisaaren päästöt vapautuvat muille maille ja lähinnä Saksalle.

Itse asiassa hiililain myötä EU:n päästöt tuotettua energiaa kohtaan nousevat, koska Helsingissä hiilellä tuotettiin 90 % hyötysuhteella sekä lämpöä että sähköä, kun Keski-Euroopassa hiilellä tuotetaan vain noin 40 % hyötysuhteella vain sähköä, jolloin 60 % hiilen energiasta menee hukkaan eli harakoille.

Samoin Suomeen jää Meri-Porin hiililaitos, joka tekee vain sähköä eli lämmittää pääosin merta ja ilmaa hiilellään, jolloin sen CO2-päästö on kaksinkertainen tuotettua energiayksikköä kohti verrattuna Hanasaareen. Jotenkin siis tuntuisi, että nämä lopettamisjuhlat pitäisi aloittaa Meri-Porissa eikä Hanasaaressa, mutta niin ei ole, koska järki ei ohjaa energiapolitiikkaa vaan ideologia ja aluepolitiikka.

Itse asiassa suurin suomalaisen typeryyden huippu on se, että se lopettaa Euroopan hiiltä tehokkaimmin hyödyntävän CHP-voimalaitoksen ensimmäiseksi. Tehokkaimman hiilen hyödyntäjän siitä tekee se, että siellä on ne lämpöpumput, joilla sisäiset lämpöhäviöt voidaan ottaa kaukolämpöveteen talteen. Tätä mahdollisuutta kun ei lauhdevoimalaitoksissa, joissa 60 % hiilestä menee meriveden ja ilman lämmittämiseen.

Miksi ei laadittu järkevää hiililakia?

Jos hiililaki olisi tehty järkevästi, se olisi sallinut vanhojen hiililaitosten käytön kestävän kehityksen mukaisesti käyttöikiensä loppuun asti ja kieltänyt uusien hiililaitosten rakentamisen. Vanhat hiilivoimalat olsiivat siinä rinnalla siihen asti, että korvaava energiatuotanto olisi varmasti toiminnassa (vrt OL3 ongelmat).

Myös EU:n yhteisillä pelisäännöillä pelaamisen luulisi olevan järkevää tässäkin asiassa eli toimiminen EU:n yhteisessä päästökaupassa.

Kruununsillat

Kruununsillan rakentaminen sinetöi Hanasaaren hiilivoimalan lopettamisen, koska se estää hiililaivojen tulon Hanasaareen. Sen sillan rakentamista nopeutti vihreä siirtymä.

Hanasaareen jää vielä B-voimalan vieressä olevaan rakennukseen 6 kpl öljykäyttöisiä kaukolämpökattiloita, joiden yhteisteho 282 MW.

Kaukolämmön hinta

Eipä ole ihme, että Helsingissä kaukolämpö on erittäin kallista jo nyt, ja hinnan nousupaineet ovat kovat. Se on sitä vihreää siirtymää, josta kaupunkilaiset ja äänestäjät riemuitsevat Ohisalon, Mykkäsen ja kumppaneiden rinnalla!

Kaukolämmön hinnan nostivat korkealle päästökauppa ja hiilen sekä maakaasun ankara verotus lämmöntuotannossa.

Sähkön tuotannossa päästökauppa aiheutti windfall -voittoja sähköenergiantuottajille, jotka ovat viime vuosina vain lisääntyneet tuulivoiman aiheuttaman energiakriisin takia, kun tyynen sään sähkövajeet ovat jatkuvia ja etenkin talvella vaativat kallista varavoimaa, jota on ylläpidettävä ympäri vuoden, ja tuon ylläpidon maksavat tietysti sähkön kuluttajat.

Toki kaukolämmön hintaa nostavat Helsingissä myös nykyään Helenissä työskentelevät pellepelottomat, jotka eivät ota opiksi edes muiden energiayhtiöiden tekemistä virheistä.

Luontokato

Luonto- ja metsäkadosta ollaan huolissaan. Nyt Helsinki aloittaa ilmastotalkoot valtavalla puumassan poltolla. Samaan aikaan luontoa tuhotaan, kun sinne rakennetaan tuuli- ja aurinko”puistoja”. Erikoinen on tämä vihreä siirtymä, jossa vihreä ideologia sallii luontokadon, kun se siis tehdään aatteen nimissä.

Perusteluina kuulee sellaistakin, että autotkin tappavat lintuja ja hyönteisiä, joten lisää eläinten murhaamista voidaan vihreän aatteen nimissä toteuttaa tuulivoimalla. Sitä ei muisteta, että autot ja kissat tappavat pikkulintuja, mutta tuulivoima tappaa suuria lintuja.

Toki luontokatoa voidaan ehkäistä tappamalla karja ja metsittämällä pellot.

Myös hampun viljely voisi olla tuottoisaa sen jälkeen, kun karja on tapettu.

Mutta siis kertauksena se, että tuomionkellot alkoivat soida Suomelle jo Sipilän hallituksen aikana. Mukana siinä olivat kaikki muut puolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta. Asian kertoi mm. MTV uutiset vuonna 2018.

Kirjoittanut JYRKI ITKONEN

Eläkkeellä oleva voimalaitospäällikkö. 42 vuoden työkokemus. Sivutoiminen energiatekniikan eri oppiaineiden opettaja HTOL 1996-2006. DI, ylikonemestari. Energiatekniikka ja -talous, ympäristötekniikka, TKK.