Helteet 2022

Radion uutisissa (MTV uutiset) kerrottiin, että New Yorkissa on helle ja Kaliforniassa palaa metsää. Muistellaan sitä asiaa muutaman kuvan kautta, miten vastaavat asiat ovat historiassa olleet, kun USA:ssakin oli lähihistorian kuumin aika 1900-luvun alussa.

Kuvat saa auki selaimessa tai suurentamalla niitä tietokoneen zoomilla.Kuvan lähde.

1) Maapallon lämpötilaennätys tehtiin 1913 ja sitä ennen vuonna 1896 New Yorkissa olivat nuo tukalat paikat.

2) USA:ssa Linnea Lueken on kiinnittänyt huomionsa tämän päivän harhaan johtavaan uutisointiin, jota myös Suomen Foreca, FMI ja media peesaavat.

3) Historian mukaan Kalifornian pahimmat kuivuudet ovat takana päin.

4) Sateisuus niin Kaliforniassa kuin meillä Suomessa vaihtelee kuten ilmasto ylipäätään vaihtelee. Käyttövesi Kaliforniassa loppuu, koska Kaliforniakin on ylikansoitettu alue.

Vertailun vuoksi Suomen sateisuuksien vaihtelua

5) Metsäpalojen suuruudet USA:ssakin kerrotaan sopivassa ajanjaksossa ja jätetään koko historia kertomatta.

Metsäpalohavaintojakson pidentäminen olisi ikävä asia USA:n hellehistorian suhteen.

6) Toki USA:ssa on myös säätä, mutta aina jostakin kolkasta se ilmasto löydetään sekä siellä, että meillä Suomesta.

Näitä edellä mainittuja asioita ei meille kerrota, vaan uskotellaan, että nyt siellä päinkin olisi jotenkin poikkeuksellista.

Eurooppa

Eteläisen Euroopankin ilmaston tuntemus heikkenee kaiken aikaa. 40 astetta siellä päin on täysin tavanomainen asia.

Mielikuvaa halutaan muokata kaiken aikaa

Näillä lieskoilla pelottelu on ollut muodissa pitkään, vaikka villoja on vähän siinäkin asiassa.

Keski-Euroopassa oli kuivaa, kuten on usein ennekin ollut. Niinpä kiviin kirjoitetut kuivuudet paljastuivat, kun jokien pinta laski.

Myös Ranskassa

Historiaa

Jos ollut kuivia aikoja, niin on tulvinutkin.

Suomi

Suomen vuoden 2022 hellepäivät taitavat jäädä aika vähiin, mutta esim. kesäkuussa 30 C ylitettiin, kuten 10 vuoden jaksoissa aina ylitetään.

Napapiirin lämpöennätyksestäkin valheellisesti HS uutisoi. Se on vuodelta 1914 ja tehty Inarissa 7.päivä heinäkuuta ollen 34,7 C.

Meillä Suomessa 1973 tehtiin kovaa jälkeä napapiirin pohjoispuolella, kun oli ennätyksellinen 10 vrk 30 C helleputki Inarissa.

Toki napapiirillä Siperiassa on kuumaa ollut. Vielä niinkin myöhään kuin 1938 tiedettiin se, että Siperiassa on kylmät talvet ja kuumat kesät.

Tuolloin 1939 oli se kuuma aika ja Siperiassakin ikirouta meni kohti pohjoista ja meillä viljeltiin vehnää Lappia myöten, koska ilmastomme oli siirtynyt 500 km etelämmäksi.

Meillä etelän lintuja bongattiin aina Kilpisjärvellä asti!

Eniten kovia hellepäiviä oli 1941, mutta on niitä kovia kuumia aikoja riittänyt maapallolla! Se ilmasto kun vaihtelee aika ajoin myös tähän lämpöisempään suuntaan. Suomen helteistä lisää tästä linkistä.

FMI:n tilastojen mukaan 2000-luvulla ovat hellepäivät olleet laskusuunnassa.

Vaikka helteet ovat vähenemään päin, Iltalehti ja Markku Ollikainen latelevat herkeämättä maailmanlopun ennustuksiaan. Onkohan tämä uunituore IL juttu edes pohjanoteeraus siinä suhteessa?

Näitä vastaavia tulevaisuuden ennustuksia tehdään kaiken aikaa ja on tutkittu, että keskimäärin 21 vuoden syklissä ne menevät pieleen. Ennustaminen kun on niin helppoa, eikä siitä koskaan kukaan rankaise kun se menee pieleen, koska siihen on totuttu, ettei edes 5 vuorokauden sääennustukseen voi luottaa, hyvä jos edes huomiseen ulottuvaan ennustukseen.

Uskottavuushan tuossa kärsii, mutta sillä ei ole mitään väliä, koska niin moni niihin ennustuksiin uskoo.

Toki aina on ennustuksia tehty. Ennen kansa ennusteli asioita luonnon tapahtumien mukaan ja on se ilmatiedekin tehnyt osuvia ennustuksia, kuten huomaamme.

Ennustuksia elokuulle 2022 emme ole kuulleet, vaikka vuotta 2050 ja jopa 2100 ennustellaan. Se tavanomaisesti pitää hellettä myös elokuussakin.

Pelkona tietysti on, vaikka vuodet eivät ole veljeksiä keskenään, että lämmin 2010-luku loppuu samalla tavalla kuin loppui lämmin 1930-luku kylmään talveen 1939-1940, joka 2022 energiakriisissä on tappava talvi. Sittenhän kesä 1941 oli ennätyshelteinen ja talvi 1940-1941 toinen erittäin kylmä talvi peräjälkeen.

Ei vielä heitetä kirvestä kaivoon syyskuunkaan suhteen. Kyllä uimastadionilla on syyskuunkin helteillä polskuteltu ennen muinoin.

Syyskuu on muutenkin ollut ajoittain helteinen, mutta esimerkiksi Helsingissä ei nykyisessä ilmastovaiheessa olla saavutettu poikkeuksellisia keskilämpötiloja eikä hellelukemiakaan.

1936 nautittiin hyvistä elonkerjuun syyssäistä ja vilja vain kahisi, kun sitä korjattiin.

Ennustuksiin liittyen, niin saa sitten nähdä miten tuo 200 vuoden sykli osuu 2000-luvulle. Jos on kuten 1400-, 1600-, ja 1800-luvuilla oli, miljoonat kuolevat kylmän ilmaston takia. Sota pahentaa asiaa, koska esim. Saksa, josta leikkeessä puhutaan, ei saa kaasua lämmitykseensä. Toki ennuste ulottuu vasta vuoden 2040 paikkeille.

Britannia

Myös Britanniassa on ollut lämmintä, kuten ennekin. Nykyään saadaan parempia lämpötilalukemia, kun kaupungit ovat paisuneet asvaltti- ja betoniviidakoiksi sekä mittauksia on lentokentillä, satamissa ja rautatieasemilla. Mittausverkosto muutenkin on laajempi. Ei sentään vielä virtahevot ui Thamesissa, kuten 1924 ennustettiin 1934 tapahtuvan.

Vähemmälle huomiolle tietysti jää se, että Britanniassa kuolee valtavat määrät ihmisiä kylmyyteen, koska kylmä tappaa 20 kertaa tehokkaammin kuin lämpö.

Toivokaamme siis briteille lämpöisiä kelejä tulevaisuudessa, mutta ei niin, että jotkut tulevat hulluiksi kuten kuumaan aikaan 1911 ja Japanissa 1929!

Mutta koska historia toistaa itseään ja kuumia aikojakin, niin toki niihin on varauduttava.

Keskilämpötilat

Suomessa esitetään keskilämpötilakäyriä 1850 lukien jopa sadasosa-asteen tarkkuudella. HS:ssa on jopa kello, joka tikittää tuolla tarkkuudella.

Huvittavaa on se, että Suomessa oli kaksi lämpötiloja mittaavaa asemaa vuonna 1850 ja niiden mittauksiin verrataan nykyisten 200 aseman keskilämpötiloja sadasosan tarkkuudella.

Kaiken huippu on se, että keskilämpötilat on laskettu eri aikajaksoille erilaisia kaavoja ja kertoimia käyttäen. Ne löytyvät FMI:n sivuilta. En keksi juuri mitään epätieteellisempää, kuin niiden kautta tehdyt keskilämpötilakäyrät.

Lopuksi

Tämä blogi oli niin loukkaava jota kuta kohtaan, että US poisti sen omalta alustaltaan. Elämme sangen omituisia aikoja sananvapauden ja asioiden käsittelyn suhteen!

Kirjoittanut JYRKI ITKONEN

Eläkkeellä oleva voimalaitospäällikkö. 42 vuoden työkokemus. Sivutoiminen energiatekniikan eri oppiaineiden opettaja HTOL 1996-2006. DI, ylikonemestari. Energiatekniikka ja -talous, ympäristötekniikka, TKK.