Keskiaika, noidat ja ilmastonmuutos

Tämä on lyhennelmä artikkelista, linkki:

Kuinka ilmastonmuutos vauhditti noitametsästystä keskiaikaisessa Euroopassa ennen valistuksen aikaa

Megan Hamilton – 27. elokuuta 2018

(Googlen käännös pääosin)

Yleensä ajattelemme, että ilmastonmuutos on jotain nykyaikaista, mutta kun Keski-Euroopan maaseudulla riehui 3. elokuuta 1562 valtava ja raju ukkosmyrsky, joka tuhosi satoja, viinitarhoja ja kotieläimiä, se ennusti ilmaston muuttumista.

Noitien syyllistäminen

Vuosina 1300-1850 Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa tuhosivat tappavat sääkatastrofit, jotka tunnettiin pienenä jääkautena. Kuivuus, tappavat ukkosmyrskyt, jäätävät talvet ja etenevät jäätiköt aiheuttivat valtavaa tuhoa. Nämä olivat hirvittävän epätoivon aikoja, ja kaikki – varsinkin talonpojat – yrittivät ymmärtää tämän. Se oli kuitenkin myös aikaa, jolloin ilmastotiede puuttui ja taikauskoa oli runsaasti.

Myrskyisen sään masentamana talonpojat alkoivat vaatia nopeaa toimintaa keskiaikaisilta tuomioistuimilla. Monia kannusti usko, että noidat ja velhot voisivat ”säätää” ja varastaa maidon nälkään näkeviltä lehmiltä.

Sveitsiläiset ja baijerilaiset kertomukset kertoivat tämän:

”1445, tänä vuonna oli erittäin voimakas raesade ja tuuli, jota ei koskaan ennen oltu nähty, ja se aiheutti suurta vahinkoa, […] ja niin monet naiset, joiden sanottiin saaneen aikaiseksi rakeita ja tuulta, poltettiin. laki.”

”Anno 1626, 27. toukokuuta, kaikki viinitarhat tuhoutuivat täysin pakkasella […], samoin kuin arvokas vilja, joka oli jo kukoistanut. [Kaikki] jäätyi, jotain mitä ei ollut tapahtunut niin kauan kuin voi muistaa, mikä aiheutti suuren hinnan nousun. […] Tämän seurauksena talonpoikien keskuudessa alkoi anominen ja kerjääminen, [jotka] kyseenalaistivat, miksi viranomaiset antoivat noitien ja velhojen jatkaa sadon tuhoamista. Näin prinssi-piispa rankaisi näistä rikoksista, ja vaino alkoi tänä vuonna…”

Noidat, huono sää ja kuningas James VI:n valtakunta

Aluksi Skotlannin kuningas James VI suhtautui skeptisesti siihen, että noidat ja velhot loihtisivat tämän huonosti käyttäytyvän sään, mutta ilmeisesti muutti mielensä erityisen ikävän sääonnettomuuden jälkeen. Elokuun lopulla 1589 hänen prinsessamorsiamensa, Tanskan Anna, purjehti uuteen kotiinsa ja aviomieheensä, jota hän ei ollut koskaan tavannut. 14-vuotias morsian, joka meni naimisiin valtakirjalla merenrantapalatsissa, lähti matkalle Tanskan laivaston 12 parhaiten rakennetun laivan seurassa, joita johti tanskalainen amiraali Peter Munch.

Pohjanmeri löi laivoja myrskyillä, jotka olivat tyypillisiä siihen aikaan. Siihen asti alukset tulivat lähelle Skotlantia, ja sitten merihelvetti irtosi. Heitä kohtasi raju myrsky, sytytti salamoita ja valtavia aaltoja, jotka ajoivat heidät takaisin Norjaan asti – kahdesti. Meren veteraani Munch havaitsi myrskyjen olevan tavallista myrskyisämpiä. Hän uskoi täysin noituuden olevan vastuullinen, koska, hän kirjoitti, ”asiassa täytyy olla muutakin kuin tuulten ja sään yleinen vääristymä”. (Kommentti: nykyään on CO2)

HUOMIO!: Tämä kuva on toisesta jutusta, linkki: Jääkauden jälkeinen ilmastohistoria pähkinänkuoressa – osa 2, Antero Järvinen

Sää ei ollut yhtään vähempää huono kolmannellakaan yrityksellä, ja se tuiversi vieläkin voimakkaammin, lyömällä nuorta morsianta kuljettavaa laivaa ja pakottaen kaikki jälleen takaisin norjalaiseen salmeen. Nyt he odottivat kuningas Jamesin lähettämää pelastustehtävää, mutta myös näitä aluksia kohtaan hyökkäsivät omituiset myrskyt. Kun James ja Anna vihdoin tapasivat, heidän oli odotettava kuusi kuukautta, kunnes pakkanen vapautti jäisen otteensa ja saapui Edinburghiin toukokuussa 1590. Näin äärimmäisen sään jälkeen James oli lopulta vakuuttunut siitä, että Munch oli oikeassa, ja alkoi uskomaan, että noidat voivat olla vastuussa myrskyjen aiheuttamisesta. Hän uskoi, että noidat loihtivat ankaran sään estääkseen nuorta kuningatarta saavuttamasta valtaistuintaan.

Siten epäiltyjen noitien kidutus ja teloitus alkoi tosissaan. Suurin osa heistä oli vanhuksia, jotka olivat selvinneet aviomiehestään ja joilla ei ollut taloudellista tukea. Heille ajatus noituuden harjoittamisesta oli houkutteleva idea, ja monet väittivät heillä olevan säänmuutoskykyjä, erityisesti mitä tulee rakeiden pysäyttämiseen. Viljelijät, jotka aina toivoivat, että heidän kykynsä voisivat suojella satoa, alkoivat maksaa näille hauraille, iäkkäille naisille, jotka asuivat rappeutuneissa taloissa metsien reunoilla. Mutta jotkut naiset rohkaistuivat ja olivat vihaisia ​​tavasta, jolla heitä oli kohdeltu, verhoutuivat tähän uuteen voimaan, ja monet ihmiset alkoivat pelätä heitä uskoen, että he voisivat kutsua paholaisen tekemään suurta vahinkoa.

Alkuperäisessä jutussa on tällä kohtaa kuvia.

Ja vaikka ketään ei aluksi näyttänyt häiritsevän, kun sää kieltäytyi kuuntelemasta noitia, ei kestänyt kauan, kun yleinen mielipide kääntyi heitä vastaan ​​kauhistuttavalla tavalla. Kuningas Jaakon vihan kannustamana kymmeniä tuhansia naisia ​​kidutettiin ja tapettiin. Aivan ensimmäisten joukossa oli Agnes Sampson, ”Keithin viisas vaimo”, ikääntyvä kätilö ja arvostettu kansanparantaja, jota kidutettiin kauheasti, kunnes hän tunnusti loihtineensa myrskyt, jotka estivät kuninkaan ja hänen kuningattarensa liittoa. Hän kertoi Jamesille, että Saatana piti häntä ”maailman suurimpana vihollisena” ja halusi hänen kuolevan myrskyissä.

Tämä soitti kelloa nuoren kuninkaan kanssa, jota monet pitivät varsin tärkeänä. Eräs kommentoija kuvaili häntä ”taikauskoiseksi ja epäluottamukselliseksi poltrooniksi (täysin pelkuriksi.)”. Tämä epäluottamus ja taikausko johtivat 70 ihmisen syytteeseen. Joidenkin näiden onnellisten kohtaloa ei tunneta, mutta Sampson ja useat muut poltettiin roviolla.

Noitien kohtalo valistuksen aikakaudella

Tietenkään kuningas James VI ei ollut yksin vastuussa noitien polttamisesta. Katastrofin pahentuessa ihmiset katsoivat myös kirkkoon, varsinkin elokuun 1562 massiivisen ukkosmyrskyn jälkeen, joka aiheutti pimeyden keskipäivällä ja tappoi karjaa, lintuja ja tuhosi taloja tuhansien neliökilometrien kokoisessa karhossa. Ihmiset olivat vakuuttuneita siitä, että viimeinen tuomio oli saapunut. Nälänhätä, köyhyys, sairaudet ja joukkomuutto seurasi kaikkialla mantereella. Ei ollut olemassa kanonisia lakeja, jotka voisivat selittää sään, joka näytti vähintäänkin luonnottomalta paholaisen ja hänen kätyriensä työnä. Kaiken kaikkiaan kirkko pysyi välinpitämättömänä, paitsi sen syrjäisimmissä etuvartioissa, jotka sijaitsivat Alppien kaukaisimmilla alueilla. Näissä paikoissa, Paikalliset papit vakuuttelivat itsensä ja jotkut seurakunnistaan, että paholaisen kanssa liitossa olleet noidat loihtivat tällaisen kauhean sään. Näissä syrjäisissä seurakunnissa noidanjahdit alkoivat tosissaan.

Nyt kirkolla oli lisääntynyt toimintapaine. Tavalliset ihmiset uskoivat, että tuhoisat rakeet olivat noitien työtä ja vaativat kirkkoa tekemään jotain. Joten vuonna 1484 paavi Innocence VIII antoi periksi ja syytti noitia, mikä hyväksyi pian alkavan noidanpolttotulvan. Suuri osa Keski- ja Etelä-Eurooppaa joutui noitaoikeudenkäynteihin, ja suurin laillistettu joukkomurha oli vielä edessä. Helfensteinin Wiesensteigin alueella (nykyinen Saksa) menivät taivaat mustiksi 63 naisen palossa vuonna 1563.

Mutta kaikkialla Euroopassa oli monia kirkkoja, joissa ihmiset ymmärsivät, että tuhoisa sää johtui luonnosta, ei hauraista, iäkkäistä naisista, jotka yrittivät selviytyä. Monissa osissa Eurooppaa ihmiset olivat aktiivisesti kiinnostuneita tieteestä. Tieteen vaikutuksen ansiosta monet ihmiset vastustivat noitien ja velhojen pitämistä vastuullisina huipentumasta. Tähän kuului lääkäri Johann Weyer, Julich-Kleven herttua Wilhelmin hovista. Logiikkaa käyttäen Weyer osoitti onnistuneesti, ettei nainen, noita tai muu, voinut saada säätä muuttumaan.

Ennen pitkää muut kuninkaallisissa tuomioistuimissa eri puolilla Eurooppaa käyttivät lakia vastustaakseen noitaoikeudenkäyntejä ja väittivät, että vaikka noidat olisivatkin mahdollista aiheuttaa sääilmiöitä, kuten paavi Innocence VIII hyväksyi, mikään Jumalan laeista ei vaadi kuolemanrangaistusta tällaisia ​​rikoksiaTämä tieteen ja raamatullisen lain yhdistelmä toimi yhdessä pelastaen siten iäkkäät naiset ja muut noitaoikeudenkäyntien julmasta piinasta. 1600-luvun loppuun mennessä noidanpyynti oli suurelta osin loppunut, ja nämä naiset saattoivat elää rauhassa kodeissaan paikallisten kylien laidoilla, aivan kuten heidän esi-isänsä ennenkin.

Valaistumisen aikakausi, jota kutsutaan myös järjen aikakaudeksi, oli älyllinen liike, joka työnsi järkeä arvovaltaisena järjestelmänä, joka työnsi estetiikkaa, hallintoa, etiikkaa ja uskontoa sallimaan ihmisten objektiivisesti etsiä totuutta todellisuudesta. Tämä uusi ajattelutapa, joka syntyi kolmikymmenvuotisen sodan lopusta vuonna 1648 ja päättyi Ranskan vallankumoukseen vuonna 1789, johti fysiikan vallankumoukseen, josta tuli newtonilainen kinematiikka. Valistuksen ajattelijat yrittivät käyttää järkeä vapauttaakseen ihmiskunnan taikauskosta ja uskonnollisesta autoritaarisuudesta, jotka vauhdittivat sotia, jotka toivat hirvittävää kärsimystä ja kuolemaa miljoonille.

PS. Meillä roviolla poltettavat muiden tieteiden edustajat on listattu tämän linkin blogiin:

Ilmastorikolliset, Suomen ilmatieteen laitos

Pieni jääkausi

Edellä oli kuvattu pienen jääkauden vaiheita. Tämä pieni jääkausi vaikutti eniten pohjoisella pallonpuoliskolla ja siitä on enemmän juttua tässä linkissä Suomen ilmastohistoria on lyhyt ja tarkoin valikoitu, pieni jääkausi.

Tämän pienen jääkauden Suomen ilmatieteenlaitos ja ilmastotiede ylipäätään kieltää, kuten keskiajan lämpökaudenkin. FMI tieteellinen johtaja Ari Laaksonen jopa irvaili asiaan liittyen röhönaurun saattelemana twitterissä.

Sittemmin Laaksonen, kuten myös Mika Rantanen ovat bannaneet minut Twitterissä. Samoin YLE uutiset ja Tekniikan Maailma Facebookissa. Ikäviä totuuksia historian kertomana on niin raskasta kuulla kait.

Sinänsä aikakausi eli pieni jääkausi, josta noitavainot kertovat, näkyy myös useissa luonnon omissa mittareissa oikein selkeästi. Siitä on oma koosteensa tässä linkin blogissa ”Ilmastonmuutos luonnossa”. Siitä yksi esimerkki tähän lopuksi, eli se, kuinka Tornionjoen jäiden lähtö on aikaistunut yli 300 vuoden ajan, kun Suomi on palautunut pienestä jääkaudesta.

Kirjoittanut JYRKI ITKONEN

Eläkkeellä oleva voimalaitospäällikkö. 42 vuoden työkokemus. Sivutoiminen energiatekniikan eri oppiaineiden opettaja HTOL 1996-2006. DI, ylikonemestari. Energiatekniikka ja -talous, ympäristötekniikka, TKK.