Kerttu Kotakorpi HS 14.1.2024

Johdanto

Kerttu Kotakorpi toistelee samoja ennustuksiaan vuodesta toiseen ja 14.1.2024 HS:n Puheenvuoro-sarjassa esittää kiinnostavia keskustelunavauksia, joten kommentoidaan muutamaa asiaa.

Kertun ja Hesarin huoli on ajankohtainen nyt, kun suuri osa Eurooppaa on 13.1.2024 lumen peitossa.

Ennusteiden mukaan myös Pohjoisnapa on kesäisin täysin jäätön. Tälle pohjalle on hyvä Kertun ja HS:n rakentaa omat ilmastoennusteensa ja kauhukuvitelmansa ikään kuin uskonvahvistukseksi omille kuvitelmilleen.

Paistetut satakielet putoavat kohta suihimme, kun Kertun ennustama lämpö meidät saavuttaa.

Hupaisa väite

Hupaisa väite HS: ”ENEMMÄN positiivisuutta. Sitä ihmiset tuntuvat toivovan nykyään ilmastouutisilta, sanoo meteorologi Kerttu Kotakorpi. Samaan aikaan halutaan vähemmän ilmastonmuutoksen aiheuttamien luonnonkatastrofien painottamista.”

– Kommentti: kyllä kauheuksia ennustellaan ihan päivittäin mediassa. Ja samoja juttuja vuodesta toiseen. Jopa kidukset ja räpylät ennustusten mukaan saadaan.

Tähän linkkiin on kauheudet koottu. Pääperiaate on se, että punkit, skorpionit ja kaikki kamala lisääntyy ja kaikki söpöt eläimet kuolevat.

Kerttu Kotakorpi ja YLE:n tuleva ohjelma

HS: ”HELSINGIN yliopistosta meteorologiksi valmistunut Kotakorpi (s. 1987) on työskennellyt tv-meteorologina vuodesta 2008. Parhaillaan hän tekee Ylelle ilmastoaiheista tv-sarjaa.”

– Tällä lehtijutullaanko Kerttu pohjustaa omaa tv-sarjaansa, joka tulee olemaan kauheuksia pullollaan?

Ilmaston vaiheiden tunnistaminen Kerttu! Tässä yksi, jonka kautta siihen voi oppia hakea.

Alppien jäätiköt ja ilmastonmuutokset

Maapallon yhden päivän keskiarvo

HS ”Kotakorven mukaan joinain päivinä maapallon keskilämpötila on ylittänyt jopa yli 2 astetta.”

Miten maapallon yhden päivän keskilämpötila mitataan? Missä päin maapalloa se päivä on? Tietääkseni maapallo pyörii, eikä sillä ole yhtä päivää. Onko Kerttu litteän maapallon uskossa?

-Miten ylipäätään on mitattu Suomen keskilämpötilat vuonna 1850, kun Suomessa ei ollut lämpömittareita kuin Oulussa ja Helsingissä? Miten niitä voi verrata nykyiseen keskilämpötilaan, joka mitataan parilla sadalla eri puolilla maata olevalla mittausasemalla.

Toki tällaisilla kaavoilla sitä on arvoitu, mutta jokainen ymmärtää, että laskukaavojen tulokset ovat suuntaa antavia.

Maapallon keskilämpötilojen mittaus on sitä paitsi muuttunut matkan varrella niin paljon, että vertailu 1900-luvun alkuun on täysin summittaista.

Päättäjille ryhtiliike

HS ”KOTAKORPI peräänkuuluttaa päättäjiltä ryhtiliikettä.

”Meidän päättäjät puhuvat siitä, että pitäisi pysyä Pariisin sopimuksessa, eli pitää lämpeneminen alle 1,5 asteessa, mutta samaan aikaan ei saada selviä kirjauksia fossiilisista polttoaineista luopumisesta. Se on epärehellistä, sillä lämpenemistä ei saada pysäytettyä ilman sitä.””

– Mitä se Kerttu höpisee? Meillä on hiililaki ja selkeät kirjaukset tehtynä. Jopa EU:n kanssa tehty sopimus. Minun mielestäni tuokin on selkeä kirjaus, jolla kansaa kurjistetaan entisestään.

Paljonko maapallon keskilämpötila laskee, kun Suomi luopuu fossiilisista polttoaineista samaan aikaan kun Kiina kompensoi vuotuisen vähennyksen muutamassa viikossa?

CO2 per capita ajattelussakin Kiina on ajanut meistä ohi. Toki on niin, että kun 5,6 miljoonan asukkaan Suomi lopettaa vähäiset CO2 päästönsä täällä Napapiirin tuntumassa ja siirtää ne yli miljardin asukkaan Kiinaan, meillä CO2 päästö per capita vähenee, eikä Kiinassa se nouse yhtään. Meistä joita asuu noin 15 miljoonaa maapallolla Helsingin pohjoispuolella, Grönlanti on varsinainen ilmastopahis!

Julkinen keskustelu

HS ”Julkinen keskustelu ilmaston lämpenemisestä on Kotakorven mielestä ollut asian vakavuuteen nähden vähäistä.

”Vaikkapa merten lämpeneminen, jota on tapahtunut tänä vuonna. Eihän sellaisista asioista kauheasti puhuta. Se on jo niin isoa ja vaikea ymmärtää, että on ehkä helpompi keskittyä esimerkiksi vain kauramaitoihin.”

Tänä vuonna erityisesti merissä lämpenemisessä on tapahtunut hyppäys, joka eroaa selvästi aiemmasta trendistä. Lämpeneminen on alkanut kiihtyä tavalla, joka on yllättänyt tutkijatkin.”

– Kerttu ei tunnista ilmaston syklisyyttä eikä tunnen merienkään ilmastohistoriaa. Samoja ennusteita kuin Kerttu tekee, tehtiin jo 1900-luvun alussa. Jäämerelläkin oli 22 C -asteinen vesi-

Riekot muuttivat pohjoiseen ja vehnää viljeltiin Lapissa asti.

Kertun mainitsema hyppäys lämpötiloissa toki näkyy, kun se lasketaan.

Kertulta kuten monelta muulta nuorison ja miksei vanhemmankin sukupolven edustajalta puuttuu tieto siitä, mitkä seikat maapallon ilmastoa heiluttelevat. .

Samoin meidän talviimme eniten vaikuttava NAO

Skeptikot

HS: MAAILMALLA on esimerkkejä siitä, että ilmastoskeptikot ovat syyttäneet meteorologeja liioittelusta tai jopa aivopesusta. Kotakorpi kertoo saaneensa ilmastokriitikoilta palautetta lähinnä viestipalvelu X:ssä.
”Ehkä Suomessa käytettiin muutama vuosikymmen liikaa siihen, että annettiin myös denialistipuolen sanoa sanasensa.”

Kertulla taitaa mennä sekaisin ilmaston lämpeneminen, jota ei kait kukaan kiellä, ja hiilidioksidin ilmastoherkkyys, josta ei edes IPCC:n piirissä ole yksimielisiä, vaan siitä arvosta on yhtä monta arviota kuin on tiedemiehiäkin. Siksi IPCC on tutkimusten pohjalta tehnyt neljä RCP- arviota. Ilmeisesti Kertun mielestä on denialisti, jos usko räikeimpään RCP 8.5 arvioon, jonka pohjalta hän on tehnyt oman tulevaisuuden kuvitelmakirjansa.

– Kerttu myös tunnustaa, että sensuuri pelaa jopa niin, että useita professori- ja tohtoritason ilmastotiedemiehiä ei päästetä julkisuuteen kertomaan omien tieteidensä tutkimustuloksia, koska ne näkevät nykyisen lämpöisen ilmastovaiheen normaalina ja siksi ovat denialisteja. Aikamoinen joukko meillä onkin näitä ilmastotieteen denialisteja, kuten Suomessa boikottiin joutuneet ilmastotiedemiehet, mm:

– professori Kari Mielikäinen

– professori Antero Järvinen

– professori Kalevi Mursula

– tutkija 2-kertainen tohtori Risto Jalkanen

– tutkija Mauri Timonen

– tohtori Antero Ollila

– professori Jyrki Kauppinen

– professori Pekka Malmi

– professori Pertti Sarkomaa

– professori Seppo Ruottu

Kaikilla edellä olevilla enemmän tietoa ilmastonmuutosten juurisyistä kuin nuorella meteorologilla Kerttu Kotakorvella, joka tekee lyhyen aikavälin lämpötilamittausilmastotiedettä vahvojen uskomustensa pohjalta. Tästä tällä foorumilla oma blogikin.

Kerttu edustaa puhtaimmin lysenkolaista ilmatiedettä, joka piirteenä on globaali ilmiö.

Vuoropuhelu

”Kotakorven mukaan on tärkeää, että vuoropuhelua käydään, mutta ”pitäisi ymmärtää myös missä menee raja yleisen tiedon ja jonkinlaisen marginaalin välillä.”

Edellä mainitut professorit ja ilmastotukijat ylittävät Kertun sallimat keskustelun rajat ja siksi heidät on vaiennettava.

Öljy-yhtiöt

”Nythän on tullut ilmi, että öljy-yhtiöt ovat maksaneet tosi paljon [ilmastovaikutuksia käsittelevien] tutkimustulosten hämärtämisestä, ja niitä opittuja mantroja toistellaan tänäkin päivänä.””

– Nyt Kerttu on salaliittojen äärellä uskomustensa kanssa

– Kyllä Kertun edustama vihreän siirtymän teollisuus tekee 100 kertaa kovempaa propagandaa kuin öljy-yhtiöt, jotka myyvät Norjaa myöten öljynsä ja maakaasunsa sekä hiilensä markkinalakien mukaisen kysynnän mukaan. Ostajia kyllä riittää maailmalla!

Lopuksi

Onko esiteollisen 1800-luvun ja pienen 1600-luvun jääkauden kylmän kalman aika ja se ilmasto, jota Kerttu jutuillaan haikailee takaisin?

Vai olisiko 3000 vuoden takainen ilmasto parempi?

Vai onko taas edessä aurinkominimi, jonka takia 10 miljardin ihmisen raja jää haaveeksi?

Aina ne hyvät ajat ovat joskus loppuneet, mutta nyt etenkin Afrikassa ja päiväntasaajalla eletään hyvää ilmastollista jaksoa.

Ihminen kun on trooppinen laji ja siksi kylmäkuolleisuus on pahin uhka ihmiselle.

Kirjoittanut JYRKI ITKONEN

Eläkkeellä oleva voimalaitospäällikkö. 42 vuoden työkokemus. Sivutoiminen energiatekniikan eri oppiaineiden opettaja HTOL 1996-2006. DI, ylikonemestari. Energiatekniikka ja -talous, ympäristötekniikka, TKK.